Pulykamell (aszalt szilvával töltve)
Hozzávalók:
800 g pulykamell filé egyben, 100 g puha kimagozott aszalt szilva, 1 közepes alma, 1 közepes fej hagyma, 3+3+4 szelet bacon /füstölt szalonna, 1 ágacska rozmaring (20 cm-es) 8-10 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál olaj,
A húst leöblítjük, szárazra töröljük, mély zsebet vágunk bele, kihajtjuk. Kívül-belül meghintjük sóval, frissen őrölt fehérborssal. Az almát megmossuk, meghámozzuk elnegyedeljük, magházat kiemeljük, és apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húslap egyik felét beterítjük 3 szelet kissé egymásra csúsztatott szalonnával, elrendezzük rajta a szilvát és az almadarabkákat, betakarjuk 3 szelet szalonnával és ráhajtjuk a húslap másik felét. A zsebet behajtjuk-összenyomjuk, a húslapok széleit bambuszpálcikákkal sűrűn megtűzzük. Vékony zsineggel szorosan, sonkaszerűen megkötözzük. végül kihúzogatjuk belőle a bambuszpálcikákat.
A húst (összeillesztett oldalával felfelé) mély sütőedénybe fektetjük. Behúzzuk a zsineg alá a leöblített rozmaringot, mellé dobjuk a hámozatlan fokhagyma gerezdeket és a karcsú gerezdekre szelt hagymát. Tetejét betakarjuk a maradék 4 szelet szalonnával, megöntözzük a borral és az olajjal. Lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), végül takaratlanul pirosra -ropogósra sütjük( további 15-20 perc).
Vörösboros áfonyamártás:
Hozzávalók: 1 fej lilahagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál olíva olaj, 2dl vörösbor, 3 evőkanál áfonyalekvár, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg vaj, só, őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelni, hozzáadni a vörösbort, a gyömbért, mustárt. Erős lángon állandó keverés mellett felére főzni. Majd hozzáadni az áfonyalekvárt, sóval, borssal ízesíteni, végül hozzákeverni a vajat. Amikor jól összefőtt, mixerrel pépesíteni.