Túrós pogácsa Finom!!!!
50 dkg liszt
25 dkg túró
3 dkg élestő
25 dkg margarin
2 dl tejföl
1 tojás
só
Az áttört túrót elkeverjük a liszttel, elmorzsoljuk a margarinnal élesztővel. Hozzáadjuk a felvert tojást, tejfölt és sót. Egy éjszakára hűtőbe. Másnap háromszor hajtogatva 30 perces pihenővel. Tojással megkenjük + sajt.
Túrós pogácsa
50 dkg túró, 50 dkg liszt, 25 + 10 dkg puha vaj, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, 2 tojássárgája, a pogácsák tetejére egy tojás villával kissé felverve és reszelt sajt és/vagy magvak ízlés szerint.
A túrót, a lisztet, a két tojássárgáját, a sót, az összemorzsolt élesztőt és 25 dkg vajat összegyúrunk sima tésztává.
A tésztát fél centi vastag lappá nyújtjuk, megkenjük a maradék 10 dkg vaj harmadával, és háromszor hajtogatjuk 15-15 perc pihentetéssel.
A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal.
Előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.
Tipp:
A hajtogatásnál a megvajazott tésztára szórhatsz reszelt sajtot vagy magvakat (pl. tökmagot, napraforgómagot).
A pogácsaszaggatás után kimaradó tésztából sodorhatsz pereceket is: