MINDEN AMI FINOM:)))

Ételek, édes sütemények, sós sütik.

Igazi somlói galuska

A sima piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt.

A kakaós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).

A diós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál darált dió.

Elkészítés:
A piskóták készítése nagyjából megegyezik (természetesen külön-külön készítjük a tésztát a háromféle piskótához):
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, miközben fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Aztán a nagyon keményre vert fehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot a habverővel. Végül laza mozdulatokkal, kanállal csomómentesen beleforgatjuk a habba a lisztet.
A kakaós piskótánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a ezt a kakaós lisztet forgatjuk végül a tojáshabba.
A diós piskótánál pedig a liszttel összekevert diót dolgozzuk a habba végül.

A piskótát kétféleképpen süthetjük meg:

1.) A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2.) A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.

A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
4 dl + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).

Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot. 

Hozzávalók a csokoládéöntethez:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 4 dl tejszín, 1/2 dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 10 dkg porcukor.

A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük. Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.

Hozzávalók a somlói galuska összeállításához:
2 dl rum (vagy 2 dl vízben elkevert egy evőkanál rumaroma), 10 dkg porcukor, 20 dkg darabosra (véletlenül sem finomra!) vágott vagy darált dió, 20 dkg válogatott, megmosott jó minőségű mazsola.

A mazsolát legalább negyed órára áztassuk be a a porcukorral elkevert rumba, aztán szűrjük le, a cukros rumot és a rumos mazsolát külön-külön tegyük félre.

Hozzávaló a díszítéshez: cukorral felvert habtejszín.

A somlói galuska összeállítása:
Ha egy formában, együtt sütöttünk a különböző tésztákból egy piskótát, akkor vágjuk a piskótakorongot vízszintesen három egyforma vastagságú szeletre.

Egy lapot helyezzünk vissza a sütéshez használt tortaforma vagy tepsi aljára. Locsoljuk meg a mazsola áztatására használt rum harmadával. Aztán kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A víníliakrémre pedig szórjuk rá a mazsola és a dió felét. Ezután helyezzünk a formába egy újabb piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk le. Öntözzük meg ezt is a rum harmadával, kenjük be a vaníliakrém harmadával, szórjuk meg a dió és mazsola maradékával, aztán fedjük be az utolsó tésztalappal. Ezt a lapot is nyomkodjuk le, öntözzük meg a maradék rummal.

Ezután kétféleképpen folytathatjuk a munkát attól függően, hogy hogyan szeretnénk tálalni a somlóit:

1.) A legfelső tésztalapra rákenjük a maradék vaníliakrémet.

2.) Az eddig összeállított süteményről levesszük a kapcsos tortaforma oldalát, és nem csak a sütemény tetejét, de az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel, a krémet szépen elsimítjuk, a tetejét pedig felezett diószemekkel vagy reszelt csokoládéval díszítjük. Így tortaként is tálalhatjuk a somlóinkat.


A kész süteményt hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára, hogy az ízei összeérjenek.

A tálalásnak is legalább kétféle módja van:

1.) Egy nagyobb evőkanállal jókora darabokat szaggatunk a tésztából úgy, hogy egy-egy tányérra, tálkába mindenféle tésztából jusson. Minden adagot bőven meglocsolunk rumos csokoládéöntettel és cukros tejszínhabbal díszítünk.

2.) A süteményt tortaként is szeletelhetjük. Minden tányérra egy szelet kerül. A szeleteket öntjük le a csokiöntettel, aztán tejszínhabrózsát nyomunk rájuk.


Valószínűleg elég bonyolultnak tűnik első látásra ez a recept, de tulajdonképpen egyáltalán nem nehéz az igazi somlói galuska elkészítése. És bőven megéri a fáradságot, hogy végre ne a manapság elterjed, somlóinak csúfolt száraz, sütőporízű pudinggal leöntött szivacskockát együk.

somloi_galuska.jpg




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 355
Tegnapi: 52
Heti: 458
Havi: 1 644
Össz.: 931 257

Látogatottság növelés
Oldal: Igazi somlói galuska
MINDEN AMI FINOM:))) - © 2008 - 2024 - mindmegeszem.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »