Tepertős pogácsa III. |
Hozzávalók:
|
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a darált tepertővel és a zsírral. Megsózzuk, összegyúrjuk a 2 kanál tejfölben feloldott élesztővel és egy tojássárgájával. Annyi tejfölt teszünk még hozzá, hogy a tészta ne legyen kemény, és jól kidolgozzuk, kinyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk, majd másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel bevagdossuk, és a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsiben egy órát pihentetjük, azután tojássárgájával megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük. |
Zita tepertős pogácsája |
Hozzávalók:
|
Elkészítés: Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztből, 2 tojásból, zsírból, borból, élesztős tejből tésztát keverünk egy edényben, kevés sót is teszünk bele, jól eldolgozzuk. Se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta, majd lapítón kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. A tepertőt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, rákenjük a kinyújtott tésztára. Elkezdjük hajtogatni, balról, jobbról, alulról, felülről, majd pihentetjük fél órát. Aztán megint kinyújtjuk, és ugyanúgy hajtogatjuk, megint pihentetjük fél órát. Harmadszor is kinyújtjuk, és rögtön hajtogatjuk, immár vastagabbra (2,5 cm-re). Egy pohárral vagy fém pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk. Megvagdossuk, kockákat vágunk reá. Felverünk két tojást, és egy ecsettel bekenjük a tetejét. A tepsiben kelesztjük még melegben fél órát, majd újra bekenjük tojással. Közben begyújtjuk a sütőt, közepes hőmérsékleten betesszük az első tepsi tésztát. 15-20 percig nem nyitjuk ki az ajtót. Ha nem elég pirult, akkor megfordítjuk, és még sütjük 5-10 percig. Kiszedjük és tálakra tesszük, hagyjuk kihűlni, és csak azután kóstoljuk meg. |