Krumplis pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 30 dkg áttört főttkrumpli (vagy 10 dkg krumplipehely 2 dl langyos tejjel elkeverve), 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, só, a tetejére egy kissé felvert tojás, olvadó sajt, szezámmag, napraforgómag...
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejfölbe, aztán a többi hozzávalóval összegyúrjuk (elég lágy tésztát kapunk). Ezután kétféleképpen készíthetjük tovább.
1.) A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlő nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk.
vagy
2.) A tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. Balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk.*** Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlő nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk.
A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul. A sütőből kivéve a pogácsa még meglehetősen lágy, langyosra hűtés előtt ne fogyasszuk!