20 dkg sárgarépa
4 tojás
20 dkg méz
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 evőkanál friss citrom leve
csipetnyi só
csipetnyi mézeskalács-fűszer
10 dkg őrölt dió vagy mandula
20 dkg (köles)liszt
1/2 csomag sütőpor
vaj és 2 ek. mandula a forma kikenéséhez
porcukor
citromlé
1. A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaformát kivajazzuk, behintjük a mandulával.
2. A tisztított répát finomra reszeljük.A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat mézzel kikeverjük. Hozzáadjuk lassan a vajat.
3. Apránként beletesszük: citromlevet, sót, fűszert, a mandulát (diót) és a reszelt répát.
4. A lisztet elkeverve a sütőporral, a tésztába keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és beleforgatjuk a masszába.
5. A tésztamasszát a formába öntjük, kb 35. percig sütjük (légkeverésben), gázsütőben kicsit tovább és letakarhatjuk sütőpapírral, ne égjen meg a teteje.
6. A porcukrot átszitálva elkeverve a citromlével, ráöntjük a kész tortára és dermedni kell hagyni egy jó fél napig.