Sztrapacska
Kezdjük egy egyszerű étellel. Azt hiszem, szlovák étel, bár én Pozsonyban galuska néven láttam. Elkészítése egyszerű, de kicsit időigényes, ezért nem túl gyakran kerül rá sor, pedig a család egyik kedvence.
Hozzávalók:
4-5 db krumpli
só
liszt
1 tojás
A krumplikat megreszelem, az aprólyukú reszelővel, hozzákeverem az egész tojást, a sót és annyi lisztet, hogy jól szaggatható állagú legyen (kb. mint a nokedlitészta). Felfőzök sós vizet, és a lobogó vízbe szaggatom nokedliszaggatóval. (Aki nagyobb darabokban szereti, galuskaszaggatóval is készítheti.) Amikor mind feljött a víz színére, akkor már készen van, csak le kell szűrni, majd kis olajjal összekeverni.
Legfinomabb juhtúróval és sok tejföllel, de finom tehéntúróval is. Meg lehet kóstolni párolt káposztával is, mint a káposztás tésztát.
a kész sztrapacskát, vesz hozzá 2 kisebb fej hagymát meg 2 tojást (ha egyedül van). A hagymát felkockázza, kevés olajat tesz az edénybe, bele hagyma, lefedi, párolja. Közben felveri a két tojást, és amikor kellőképpen puhának találja a hagymát, belerakja. Kevergeti kicsit, és süti, de nem egészen tojásrántotta állagig, annál kicsit hígabbra. Amikor már majdnem kész, beleforgatja a sztrapacskát, kicsit összesüti és kész is van. Végülis az elkészítése olyan, mint a tojásos nokedlié, az íze picit más a tészta miatt. Ínycsiklandó az illata is :-).