Fahéjas csomók
1 kg liszt, 6-7 dl langyos tej, 5 dkg friss élesztő, 10 dkg puha vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál fahéj, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só. A sütemény lekenéséhez langyos tej vagy villával lazán felvert tojás.
Esetleg: mazsola, aszalt cseresznye, mandula, kakaópor.
Elkészítés:
2 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a cukrot és vaníliás cukrot, fahéjat, beleöntjük az élesztős tejet, beletesszük a vajat, belereszeljük a citromhéjat, és fokozatosan hozzáadva a többi tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (A tésztának nagyon puhának, de gyúrhatónak kell lennie. Azért adjuk apránként hozzá a tejet, mert a lisztek folyadékfelvevő képessége nagyon különböző, ezért vigyázni kell, nehogy túlvizezzük a tésztát.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és kb. egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Ezután a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 24 egyforma részre osztjuk, aztán mind a 24 tésztadarabból 20-25 cm hosszú tésztakígyót sodrunk, amiket csomóra kötünk.
A tésztacsomókat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük langyos tejjel vagy villával felvert tojással, fél óráig még állni hagyjuk, aztán 220 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Ha egyszerre többféle sütit akarsz csinálni ebből a tésztából, az összegyúrt tésztát felezd vagy negyedeld el, és az egyes részekbe gyúrj bele fél maréknyi megmosott mazsolát, aszalt cseresznyét, mandulát, diót vagy kakaóport.