Almás-túrós pite
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
2 dl tejföl
1 tojás
15 gramm sütőpor
1 csipetnyi só
Töltelék:
25 dkg túró
1 kg alma lereszelve
4 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál lekvár
10 dkg darabolt dió
Elkészítés:
Összedolgozzuk a hozzávalókat, és 2 részre osztjuk a tésztát. Kisodorjuk, az egyiket kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. Az almát héjával együtt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét. Rászórjuk a tésztára. Megszórjuk cukorral, fahéjjal, és a citrom héjával. Majd ráterítjük a 25 dkg túrót is, rácsepegtetünk 1 evőkanál lekvárt. Ezután rászórjuk a darabolt diót.
A tészta másik felét kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. Tetejét megszurkáljuk, bekenjük tojássárgája + tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 30 X 25 cm-es tepsiben sütöttem 30 percig.
Kihűlés után lehet szeletelni, és porcukorral meghinteni.