Tökfőzelék:
Hozzávalók: Kb. 1 kg gyalult tök, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 6 evőkanálnyi étolaj, 1 púpos kávéskanál őrölt pirospaprika, só ízlés szerint, 1 csokor kapor apróra vágva, 1 mokkáskanál cukor, 2 dl tejföl, kb. 2 púpos evőkanál simaliszt, 1 kávéskanál ecet, 3 db közepes burgonya.
Elkészítése: Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, arra a tököt, sózzuk, cukrozzuk, puhára pároljuk, beletesszük a kaprot. Közben külön megfőzzük a 3 db burgonyát sós vízben, és ha már puha kevés vízzel belekeverjük a tökbe. Végül a tejfölbe belekeverjük a lisztet, és ezzel a habarással felöntjük. Teszünk bele 1 dl tejszínt is. (Ha nincs tejjel is lehet hígítani, ha sűrűnek találjuk.) Legvégül az ecetet is hozzáadjuk.
Én lekapcsolás után még rászórok 1 kis kávéskanál apró kaprot.
Tojásropogóssal tálaltam:
Tojásropogós / Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás
1 db beáztatott zsemle
1/2 vöröshagyma lepirítva,
só, bors, petrezselyem ízlés szerint.
zsemlemorzsa
Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.