Szezámmagos kifli
Hozzávalók:
Fél kiló liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 2 kanál tejföl, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 5 dkg szezámmag.
A tetejére: villával felvert tojássárgája vagy fél deci langyos tej és szezámmag, napraforgómag, lenmag ízlés szerint.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenünk egy kanál tejfölt, aztán szintén egyenletesen elosztva rászórjuk a szezámmag felét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megkenjük a másik kanál tejföllel, megszórjuk a maradék szezámmaggal, majd újra összehajtogatjuk és még negyed órát pihentetjük.
Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük villával felvert tojással vagy langyos tejjel, megszórjuk a magokkal és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.