Krumplis sajtos pogácsa
50 dkg áttört főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré, vagy krumplipehelyből készült püré), 2 dl tejföl, 1 tojás, 5 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 60 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evőkanál só, 20 dkg reszelt füstölt sajt, kb. fél dl étolaj.
A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).
Az áttört krumplit összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és a maradék tejet apránként hozzáadva sima, puha tésztát gyúrunk. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapjunk. Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.)
A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük.
Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan étolajjal, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába). Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük.
A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, kinyújtottam, tökmaggal megszórtam és újra föltekertem, négyzet alakúra nyújtottam, de aztán nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem tojással megkentem és sajttal megszórtam a tetejét, éles késsel hosszú rudakra vágtam és úgy sütöttem meg.