Székelykáposzta
1 kg sertéscomb vagy lapocka
1 kg savanyú káposzta
15 dkg vöröshagyma
2 dl tejföl
só, piros paprika, zsír vagy olaj
(aki szereti kevés füstölt húst, vagy füstölt szalonnabőrkét is tehet bele)
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. A húst megmossuk, kockára vágjuk. a párolt hagymához keverjük. Ekkor tesszük bele a füstölt húst, illetve a szalonnabőrkét is. Kicsit megsózzuk, fedő alatt kevés lében félpuhára pároljuk. (Ha a leve elfő, kevés vízzel pótoljuk.) Hozzáadjuk a savanyú káposztát és folyamatos vízpótlással puhára főzzük. (Ha a káposzta túl sós, előzőleg vízzel átmossuk.) Tejföllel megöntözve tálaljuk.