Kecsap
3 kg paradicsom (tisztán)
10 db nagy alma
10 db vöröshagyma
25 db szegfűszeg
25 db fekete bors
Ezeket felfőzni puhára, majd átpasszírozni.
Ezt követően 40 dkg cukrot, 3 kiskanál sót, 1-1 kiskanál erős és édes törött paprikát (én cseresznyepaprikát szoktam belefőzni, az finomabb), és 1,25 dl 10 % -os ecetet kell beleönteni, és ismét főzni kb. 2 órán keresztül. (Amíg megpuhul minden hozzávaló.)
A második 2 órás főzés után ( addig kell főzni, amíg a hab el nem fő!) én még át szoktam turmixolni, (nem merülővel) mert így még simább, és fényesebb lesz.
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.