Fóliás csirke
4 egész csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 2 kg krumpli, 1 fej fokhagyma, só, őrölt (fehér)bors, pirospaprika, 1 dl étolaj.
Elkészítés:
A csirkecombokat félbevágjuk. A krumplit megpucoljuk és földaraboljuk. A megtisztított vöröshagymát negyedekbe vágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük és szintén megpucoljuk. Sóból, pirospaprikából és őrölt borsból 5-3-1 arányú keveréket készítünk: 5 mokkáskanál sóhoz 3 mokkáskanál pirospaprikát és 1 mokkáskanál őrölt (fehér)borsot keverünk.
8 nagy alufóliatéglalapot készítünk elő (a lapok hosszúsága kb. kétszerese legyen a hagyományos alufóliatekercs szélességének).
Az alufóliadarabok középső részét vékonyan megkenjük étolajjal. Minden alufólialapra néhány krumplidarabot, negyed vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát és egy fél csirkecombot rakunk, amit jól beszórunk az előkészített fűszerkeverékkel.
Ezután az alufóliából batyut csinálunk.A batyukat tepsibe sorakoztatjuk, és 220 fokos sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Ezután egy batyut óvatosan kibontunk (a forró gőz miatt óvatosan), villával megszúrjuk a húst, hogy átsült-e. Ha átsült, az összes batyu tetejét kibontjuk, és visszatesszük őket a sütőbe még negyed órára pirulni. (Ha van grill funkció a sütődben, az utolsó percekre kapcsold be és azzal pirítsd meg az ételt!)
Az ételt az alufóliában tányérra téve tálaljuk.
Tipp:
Szalonnaszeleteket is tehetünk a csirkés batyukba. De variálhatjuk ezt az ételt úgy is, hogy más zöldségeket - karfiolt, brokkolit, zöldpaprikát, gombát - is teszünk a csirkecomb mellé.