Krumplis lepénykék
Hozzávalók:
15-20 dkg liszt, fél kiló áttört főtt krumpli (vagy ugyanennyi langyos vízzel elkevert krumplipehely), 1 dl tejföl, 1 dl langyos tejben felfuttatott fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 15 dkg puha vaj, só.
A maradék(kieső) tésztához:10 dkg reszelt füstölt sajt
A tetejére: különféle magvak, reszelt sajt ízlés szerint.
Elkészítés:
A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk. A tésztát negyed óráig állni hagyjuk.
Ezután egy centi vastagra kinyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, a tetejüket szezámmaggal, napraforgómaggal megszórjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.
A maradék tésztát összegyúrjuk. Négyzet alakúra kinyújtjuk. Megszórjuk a 10 dkg reszelt füstölt sajttal, aztán feltekerjük, mint a beglit.
Az így kapott rúdból egy centi vastag szeleteket vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütünk