Krumplis lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg langyos, áttört főttkrumpli, fél kocka friss élesztő (2,5 dkg), 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, langyos víz, olaj a kisütéshez. A tetejére tejföl, reszelt sajt, fokhagyma, só ízlés szerint.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a főtt krumplival, a sóval és a kb. 1 dl langyos vízben csipetnyi cukorral felfuttatott élesztővel. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, amiket kézzel óvatosan széthúzogatunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon el, aztán a tésztadarabokat a forró olaj felületre engedjük. Amikor barnulni kezdenek, megfordítjuk a lángosokat, és a második oldalukat is aranysárgára sütjük, majd papírtörülközőre szedve lecsepegtjük őket.