Pásztortarhonya kolbásszal
10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva, fél kiló debreceni kolbász, 30 dkg tarhonya, egy kiló krumpli, egy nagy vagy két kicsi vöröshagyma apró kockákra vágva, pirospaprika, 3-4 evőkanál lecsó (vagy egy zöldpaprika és egy lehúzott héjú paradicsom összevágva), só.
Elkészítés:
A tarhonyát forró olajban megpirítjuk, felöntjük forró vízzel, sózzuk és lefedve félpuhára főzzük.
Egy másik edénybe belerakjuk a szalonnakockákat, megpirítjuk őket, aztán szűrőkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük. A szalonnazsírban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Amikor színesedni kezd, rászórjuk a pirospaprikát, kis vízzel felöntjük, rátesszük a kockákra vágott krumplit, a lecsót, sózzuk és kicsit összepirítjuk, majd a félpuha tarhonyához adjuk. Beletesszük az ételbe a kolbászt. (Néhány darabot meghagyhatunk a díszítéshez. Ezeket bevagdossuk és egy kis olajban megsütjük, tálaláskor pedig a tarhonya tetejére rendezzük.) Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a tarhonya és a krumpli megpuhul. (Amikor a víz kezd elforrni róla, apránként pótoljuk. Időnként rázogassuk meg az edényt, nehogy odaégjen a tarhonya.)
Savanyúsággal vagy uborkasalátával, a tetejére szórt sült szalonnakockákkal vagy sült kolbászkarikákkal tálaljuk.