Briós
Fél kiló liszt, 1 mokkáskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 3 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A briósok megkenéséhez: egy villával kicsit felvert tojás.
Díszítésnek: egész mák, szórócukor vagy nagyobb szemű kristálycukor.
Elkészítés:
A langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú részre osztjuk. A cipókból hosszú rudakat sodrunk, és briós formára meghajlítjuk vagy megfonjuk őket, aztán letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután megkenjük őket a tojással, megszórjuk cukorral vagy darált mákkal, és 200-220 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.