Sonkás szalámis lángos
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, 2 evőkanál olivaolaj, 2 dl langyos tej, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, egy gerezd reszelt fokhagyma.
A "töltelék": 10 dkg paprikás szalámi és 10 dkg sonka apró kockákra vágva.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkevjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót, a fokhagymát valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. fél ótát kelesztjük (legalább másfélszeresére kell nőnie).
Amikor megkelt, a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokat gyúrunk a tésztadarabkákból, és a gombócokat kb. fél centi vastag körökké nyújtjuk.
A sonka- és szalámikockákat kettéosztjuk hétharmad-egyharmad arányban. Az egyharmadukat félretesszük. A kétharmad részt egyenlően elosztva rászórjuk a tésztakorongokra. Ezután a korongokat újra gombócokká gyúrjuk, konyharuhával letakarjuk, és kb. negyed óráig pihentetjük. A negyed óra lejárta után újra fél centi vastag körökké nyújtjuk a szalámis gombócokat.
Ezután az így kapott lángosokat olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejükre szórjuk a maradék szalámi- és sonkakockát, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.