Vasi pecsenye
8 szelet sertéshús (szűzérme, karaj vagy tarja), 1 nagyobb vagy két kisebb fej fokhagyma, tej, só, őrölt feketebors, liszt, őrölt pirospaprika, étolaj.
A körethez: két fej hagyma (ha van, egy lila- és egy vöröshagyma).
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk.
A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, besózzuk és egymásra rakjuk egy lezárható edénybe úgy, hogy a szeletek közé fokhagymagerezdeket szórunk. A húst leöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. Az edényt lezárjuk, és minimum 1 órára, de ha lehet, egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.
A bepácolt húst kivesszük a tejből, alaposan lecsöpögtetjük.
Egy tálban összekeverünk kb. 10-15 dkg lisztet egy evőkanál pirospaprikával és egy csipet borssal.
A hússzeleteket megforgatjuk a paprikás lisztben, aztán egy serpenyőben, ujjnyi olajban megsütjük őket.
Megpucoljuk a két fej hagymát. Szeletekre vágjuk őket, és a karikákat szétválasztjuk egymástól. A hagymakarikákat is megforgatjuk a paprikás lisztben, aztán olajban kisütjük őket.
Tálalásnál a ropogós, sült hagymakarikákat a húsra halmozzuk.