Zsiványpecsenye - ahogy Ernő készíti |
|
Elkészítés: A húst megmossuk, ha kell, kicsontozzuk (csirkecombnál nem muszáj), és egy tepsi aljára rakjuk, melyet előzőleg olajjal vékonyan megkentünk. A burgonyát megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk. A húsra szórjuk a fűszerek felét, beborítjuk a vöröshagymával, ezt megszórjuk a maradék fűszer felével, ezután befedjük a burgonyakockákkal, és rászórjuk a többi fűszert is. A tetejét kicsit megsózhatjuk, mert a burgonya elég sok sót képes felvenni. Olajjal fioman meglocsoljuk, és alufóliával letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a burgonya majdnem puha lesz. Ekkor levesszük a fóliát, és tovább sütjük, hogy a hús és a burgonya is megsüljön, a teteje szép aranybarna színt kapjon. A süléskor keletkezett szaftjával időnként meglocsolhatjuk. |
Én azt a változatát ismerem, amikor az aljára is krumpli kerül, majd a hagyma, utána a hús piros arannyal bekenve, majd megint hagyma és megint krumpli. Olyan, mintha a krumpli meg a hagyma szendvicsbe fogná a húst.