Kati krémes
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szalakáli (vagy sütőpor)
1 evőkanál tej - ezekből két lapot sütünk.
Ezen kívül sütünk még egy sima piskótalapot is, mondjuk 3-4 tojásból (tehát 3 tojás, külön felverve a fehérje, majd belekeverve a sárgája, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, sütőpor vagy szalakáli).
Töltelék elkészítése: fél liter tejet, 4 evőkanál lisztet és 2 cs vaníliáscukrot sűrű krémmé főzünk, majd hagyunk kihűlni. 25 dkg vajat 20 dkg cukorral habosra keverünk és hozzákeverjük a hideg főtt krémhez.
Az egyik barna lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a piskóta lapot, rákenjük a krém másik felét, ráhelyezzük a másik barna lapot. A tetejére csokoládémázt készítünk.
Máz elkészítése: 15 dkg cukor, 3 evőkanál víz és kakaó tetszés szerint. Az egészet kb. 4 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverünk 5 dkg vajat. (Természetesen tortabevonó olvasztásával is megoldható a máz.) Megj.: az anyukám készítette már fehér csokimázzal, meg csíkossal is.