Dubarry szelet
6 szelet sertéskaraj
1 db. karfiol
só, liszt a forgatáshoz, olaj az átsütéshez
A besamelmártáshoz:
5 dkg. vaj vagy margarin
5 dkg. liszt
1 dl. tej
2 dl. főzőtejszin
2 db. tojássárgája
5 dkg. reszelt sajt (trappista, füstölt, stb.)
só, szerecsendió, fehérbors
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük. A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, megsózzuk, majd lisztbe forgatva, forró olajban hirtelen kisütjük. A kisütött hússzeleteket egy margarinnal kikent jénaiba, vagy kisebb tepsibe tesszük. A karfiolt egyenletesen a hús tetejére halmozzuk. A vajat/margarint felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és fehéredésig pirítjuk. Felengedjük a tejjel, és forrásig felfőzzük. Levéve a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat, a főzőtejszínt és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendiót reszelünk bele. A besamelt a karfiolos hússzeletekre öntjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Párolt rizzsel tálaljuk.
Készülhet csirkemellből is