Kalács
Hozzávalók:
fél kiló finomliszt, 10 dkg puha vaj, 2-3 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, egy csipet só, langyos tej. (Esetleg mazsola, mandula, dió, díszítőcukor.)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben (belemorzsoljuk a tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején világosbarna hab képződik). A felfutott élesztőt beleborítjuk a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót (valamint, aki szereti, 10-15 deka kiválogatott, megmosott mazsolát) és egybegyúrjuk az összes hozzávalót. (Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet, de csak apránként.) Amikor egynemű, sima tésztát kaptunk, takarjuk le, és kelesszük legalább fél óráig.
Amikor megkelt, gyúrjuk át újra, és sodorjunk a tésztából ujjnyi vastag, 15-20 centi hosszú rudakat, amiket hármasával fonjunk össze. Így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és még 15-20 percig kelni hagyjuk. Ezután a tetejüket megkenjük langyos tejjel (vagy egy villával kissé felvert tojással), megszórhatjuk mandulával, dióval, díszítőcukorral, végül előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Tipp:
A tészta felébe belegyúrhatunk 1-2 evőkanál kakaóport, és fonhatunk barna-fehér kalácsokat is.