Krumplis pirog hússal
A tésztához:
Fél kiló pürésített (krumplinyomón áttört) főtt krumpli, 1 tojás, 15 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 10 dkg reszelt sajt, 2 kávéskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió.
A töltelékhez:
30 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma kis kockákra vágva, só, pirospaprika, csipetnyi bors, egy evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt.
A díszítéshez: szezámmag.
A kisütéshez: étolaj.
Elkészítés:
A töltelékhez a hagymát megdinszteljük az olajon, beleöntjük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, elfőzzük a levét, aztán rászórjuk a pirospaprikát és a lisztet. Jól átkeverjük, ha túl kemény, egy pici vizet öntünk rá, hogy kanalazható, de ne sziklaszilárd masszát kapjunk.
A tölteléket félrerakjuk.
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Az így kapott masszát fél centi vastagra kinyújtjuk, és egyforma nagyságú négyzetlapokra vágjuk. Minden második négyzet közepébe egy kanál tölteléket halmozunk, aztán betakarjuk egy másik tésztalappal. A széleiket (egy villával) jól összenyomkodjuk, a tetejüket megszórjuk szezámmaggal (hogy le ne hulljon a szezámmag, ajánlott kicsit belenyomkodni a tésztába).
A megtöltött pirogokat forró olajban megsütjük.